LECTUUR

Wil je wat meer weten over de straat, wie er recht op heeft, wat de hordes en opportuniteiten zijn, hoe mobiliteit - de stad - rechtvaardigheid gelinkt zijn, wie waar gehoord wordt en wie niet? Dan kan je hier alvast terecht voor wat bronnen!

En voor wie graag wat muziek wil voor tijdens het lezen, volg gerust onze bijhorende spotifylijst over de straat!

BOEKEN

corres_tv_mb_snelste_frontcover_04.jpg

Het Recht van de Snelste

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet

"Hoe hebben we onze leefomgeving zo uit handen kunnen geven?"

 

In Het recht van de snelste neemt journaliste Thalia Verkade je - samen met onderzoeker Marco te Brömmelstroet - mee in haar zoektocht naar de fundamentele vragen over de straat en wie er recht op heeft. Daarbij tonen ze aan dat het mogelijk is anders na te denken over deze 'verkeersruimte', en ontmoeten en verblijven opnieuw centraal te stellen in hoe we onze straten ontwerpen en gebruiken.

1_sSjryLsNW39dXdKwotwljw.jpeg

Diary of a New Cyclist

Sarah Berry

Als fervente voorvechtster voor het recht op de straat schrijft Sarah over haar ervaringen als nieuwbakken fietser in het drukke Londen. Ze beschrijft de ups, maar ook zeker ook de downs in het al fietsend ontdekken van de Londense straten. Sarah tracht zo andere mensen zonder ervaring en met een tanende zelfzekerheid op de weg te overtuigen het fietsen te ontdekken.

BLOGS

ANDERE

EkTBaEQXgAAYJvB.jpg

Together We Cycle

Nieuw en Verbeterd - trailer

De documentaire Together We Cycle bespreekt de evolutie van de Nederlandse fietscultuur. Welke emblematische gebeurtenissen hebben geleid tot de huidige ontwikkelingen waardoor Nederland wereldwijd bekent staat als het fietsland bij uitstek? We ontdekken aan de hand van oude en nieuwe beelden waarom de Nederlander zo graag fietst en hoe fietsers in Nederland de ruimte van de auto hebben terug gewonnen.

Nieuwsbrief 5.jpg

De vijfde nieuwsbrief
21 december 2021

In deze kerstspecial hadden we het over bloemen in vazen (ons nieuw project Comment ça vaas), onze hulp bij buurtwerk Rooigem, een tentoonstelling over optochten, loslopende kinderen en - uiteraard - onze gecontesteerde publieke ruimte. Veel stof om mee aan de slag te gaan in de kerstvakantie (of erna natuurlijk!).

NIEUWSBRIEVEN

Voor de gesuggereerde boeken verwijzen we je graag door naar één van de Gentse boekenhandelaars (cf. Paard van Troje, Walry of Limerick), waar je wat moeilijker te vinden boeken kan bestellen.
Wil je meer tips over een bepaald onderwerp, trek aan onze mouw, spreek ons even aan of stuur ons gerust een mailtje of berichtje. Heb je andere tips voor de 'lectuur' pagina, laat het ons zeker weten!
  • Twitter - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Spotify - Black Circle
  • YouTube - Black Circle