Straffe straten: een verhalenbundel en documentaire over de Gentse straten vroeger en nu

In het project 'Straffe straten' willen we met ouderen in gesprek gaan over hoe ze terugdenken aan hun straat toen ze zelf opgroeiden, maar ook hoe ze hun straat nu ervaren. Deze verhalen en ervaringen worden afgewisseld met archiefbeelden van en cijfers en anekdotes over de straat. De documentaire is een ontdekkingstocht; een ode aan de straat, diens impact op haar bewoners en de vele potenties die er schuilgaan. 

'Straffe straten' combineert verhalen van mensen met enerzijds achtergrondinformatie en cijfers over mobiliteit, publieke ruimte en de rol van ontmoetingen en anderzijds archiefbeelden die de veranderingen van de Gentse straat in de loop der tijd tonen.

 

Met dit project wil de jonge doe- en denktank STR.AAT samenwerken met de volgende partners: het ervaren Gentse productiehuis Cnocspot bvba (ondersteuning in preproductie, productie en postproductie), de dienst Ontmoeten en Verbinden van Stad Gent (lokale kennis en netwerken), de Gentse Raconteurs (ervaring in verbindende verhalen en gesprekken) en het stedelijk museum het Huis van Alijn (expertise in alledaags ontmoeten en historiek). We hopen zo samen met de Gentenaar de schoonheid van diens straten voor iedereen in beeld te brengen.

Beelden van fietsende jongeren in de Zeeschipstraat (boven) en foto van de Korenmarkt (onder) (bron: Huis van Alijn).

Het traject voor de documentaire bestaat uit twee fasen. In een eerste fase gaan we met een brede groep mensen in gesprek over de straat en verzamelen we verhalen op verschillende manieren. In een tweede fase gaan we dieper in op sommige verhalen om deze te verwerken tot een documentaire. Een verhalenbundel over, voor en door de straat is het eerste tussentijdse resultaat van het project. Toonmomenten van de documentaire in de straten van Gent zullen het resultaat van de tweede fase zijn. De verhalenbundel en de documentaire zijn enerzijds een einduitkomst op zich, maar anderzijds ook de eerste stap in een breder proces. We gebruiken het momentum dat ontstaat tijdens het proces van het maken van de documentaire als opstap naar dialoog met andere groepen en andere vormen van het delen van verhalen over de straat (en breder over de publieke ruimte in de stad).

Wil je graag een leuke anekdote, mooie herinnering of straf verhaal over je straat delen?
Overtuig ons hier dat jouw straat de strafste straat is!

Bedankt voor de inzending!