Straffe straten: een verhalenbundel en documentaire over de Gentse straten vroeger en nu

In het project 'Straffe straten' willen we met ouderen in gesprek gaan over hoe ze terugdenken aan hun straat toen ze zelf opgroeiden, maar ook hoe ze hun straat nu ervaren. Deze verhalen en ervaringen worden afgewisseld met archiefbeelden van en cijfers en anekdotes over de straat. De documentaire is een ontdekkingstocht; een ode aan de straat, diens impact op haar bewoners en de vele potenties die er schuilgaan. 

Deel onderaan deze pagina een leuke anekdote, mooie herinnering of straf verhaal over je straat!

korenmarkt - oud_2.jpg

Beelden van fietsende jongeren in de Zeeschipstraat (boven) en foto van de Korenmarkt (onder) (bron: Huis van Alijn).

'Straffe straten' combineert verhalen van mensen met enerzijds achtergrondinformatie en cijfers over mobiliteit, publieke ruimte en de rol van ontmoetingen en anderzijds archiefbeelden die de veranderingen van de Gentse straat in de loop der tijd tonen.

 

Met dit project wil de jonge doe- en denktank STR.AAT samenwerken met de volgende partners: documentairemaakster Laura Zuallaert (ondersteuning in preproductie, productie en postproductie), de dienst Ontmoeten en Verbinden van Stad Gent (lokale kennis en netwerken), de Gentse Raconteurs (ervaring in verbindende verhalen en gesprekken), het stedelijk museum het Huis van Alijn (expertise in alledaags ontmoeten en historiek) het cultuurcentrum voor jongeren Minus One (lokale kennis en participatie van jongeren) en de Dienst Ouderenzorg (uitwerken intergenerationele aspect en directe link diverse groep ouderen). We hopen zo samen met de Gentenaar de schoonheid van diens straten voor iedereen in beeld te brengen.

Met steun van:

Kopie van Logo_CollectievandeGentenaar_edited.jpg
Kopie van 200921_logo-district09-rgb-grey_2x.png
Gent_zwartwit.png
Banner UIA+EU logo_edited.jpg

In een eerste deel van het project wisselen ouderen hun verhalen en ervaringen uit met kinderen en jongeren, die de wijk - al dan niet - op een andere manier beleven (deel 1 - intergenerationele gesprekken over de straat en de wijk). In een tweede deel worden deze verhalen van jong en oud in een documentaire samengebracht met enerzijds achtergrondinformatie en cijfers over mobiliteit, publieke ruimte en de rol van ontmoetingen en anderzijds archiefbeelden die de veranderingen van de Gentse straat in de loop der tijd tonen (deel 2 - een documentaire over de straat vroeger en nu). Samen vormen deze delen het project Straffe Straten, waarbij elementen uit deel 1 gebruikt zullen worden in de uitwerking van de documentaire in deel 2 (de beelden van gesprekken met mensen, de ontmoetingen, de verzamelde archiefbeelden, etc.).

Wil je graag een leuke anekdote, mooie herinnering of straf verhaal over je straat delen?
Overtuig ons hier dat jouw straat de strafste straat is!

Bedankt voor de inzending!